Професионалната гимназия по туризъм Пейо Яворов“ в Добрич тази година

...
 Професионалната гимназия по туризъм Пейо Яворов“ в Добрич тази година
Коментари Харесай

Половин век Професионална гимназия по туризъм „Пейо Яворов“ гр. Добрич

 Професионалната гимназия по туризъм „ Пейо Яворов “ в Добрич тази година навърши половин век. Понастоящем има 460 възпитаници. От две години учебното заведение работи по дуална стратегия на плана „ Домино “, подсилен със средства от Конфедерация Швейцария. В момента два класа – в IX и X, с по 26 възпитаници се образоват за готвачи. От идната образователна година ще има още една паралелка - в VIII клас, профил кетъринг.

 Ученето посредством работа, съгласно шефа инж. Нели Апостолова, качествено трансформира равнището на обучение и подготовката на децата. „ Радваме се, че имаме постоянен сътрудник в лицето на курортен комплекс Албена, който обезпечава стажовете на децата “, споделя тя. До Х клас се учат общообразователни предмети като в другите междинни учебни заведения, само че дружно с тях и доктрина, обвързвана с готварството и други специалности. В Х клас стартира и практическата работа в образователната кухня с същински артикули, както и часове със характерна доктрина. Големият плюс на дуалното образование е работата в действителна работна среда. Децата в тези паралелки се избират и класират съгласно триумфа, при проявено предпочитание. Всеки месец те получават стипендия 50 лв., само че това не е единствения тласък да изберат тези класове, споделят самите възпитаници. Големите към този момент стажуват в курорта Албена, като готвят паралелно до своите ментори. Вече са минали процедура по Великден, когато са били в студената кухня, както и в „ шоукукинг “ пред клиентите, приготвяйки палачинки, бургери и пържоли.

 Според преподавателите им по процедура и техни класни ръководители - Марияна Шестакова и Павлета Митева, множеството възпитаници в дуалните паралелки твърдо имат намерение да станат готвачи или шефове на заведения за хранене, като възнамеряват и да продължат образованието си във висши учебни заведения. Някои споделят, че желаят да заминат за чужбина, други – да бъдат по Черноморието, а трети – ще търсят спокойни места за работа – да вземем за пример в планината.

 В момента децата вземат участие в съревнование „ Аз сготвям най-добре “, за което към този момент са изпратили снимани видео клипове с приготвянето на здравословни предписания. Елеонора Ангелова от Х клас, която е звездата на учебното заведение, заема трето място т.г. в Националното съревнование „ Най-добър млад готвач “, което е олимпиадата на професионалните гимназии и паралелки по туризъм – общо 45 в страната. Показала е изключителни умения и експедитивност. Тя е заместник-класен началник, първенец на класа, уредник на всевъзможни купони и действия.

Инфо: www.dariknews.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР